Meer weten of direct een offerte aanvragen?

17 February 2022

Dit betekenen woningnood en materiaalschaarste voor de beveiliging van je bouwplaats

Er wacht ons nieuwe kabinet een ambitieuze taak: in Nederland moeten vóór 2030 bijna 1 miljoen woningen gebouwd worden om aan de vraag te voldoen. Tegelijkertijd gaan de prijzen van bouwmaterialen door het dak. Wat betekent dat voor je bouwplaats en de noodzaak om deze te beveiligen?

“Ja, het is inderdaad een grote opdracht”, gaf Hugo de Jonge eind januari toe in de Tweede Kamer. De kersverse minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening kondigde in januari aan dat hij 100.000 woningen per jaar wil laten bouwen. Dat is een versnelling ten opzichte van nu: in 2020 kwamen er zo’n 70.000 nieuwbouwwoningen bij. Begin maart komt De Jonge met een ‘bouw- en woonagenda’, waarin concrete maatregelen staan die de vastgelopen woningmarkt uit het slop moeten trekken.

Grote opdracht

De benoeming van De Jonge laat zien dat het kabinet serieus werk wil maken van de problemen in de woningbouw. Het is voor het eerst sinds 2010 dat we in Nederland een minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening hebben. De Jonge heeft overigens geen eigen ministerie, zoals zijn voorgangers: zijn post valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Of de 100.000 woningen per jaar, die De Jonge voor ogen heeft, ook haalbaar zijn, valt te betwijfelen. Nederland staat voor een enorme bouwopdracht. Het woningtekort liep in 2021 op naar zo’n 279.000 woningen, becijferde onderzoeksbureau ABF. En de verwachting is dat dat tekort de komende jaren nog groter wordt. In het jaarlijkse overheidsrapport ‘Staat van de Woningmarkt’ lezen we dat in 2030 bijna 1 miljoen nieuwe woningen moeten zijn gebouwd, naast de 8 miljoen huizen die er nu in Nederland staan. Er is vooral veel vraag naar betaalbare woningen voor starters en middeninkomens.

Voor wie op dit moment een woning zoekt, zijn deze cijfers geen verrassing. De prijzen van zowel koop- als huurwoningen rijzen de pan uit en wachtlijsten van sociale huurwoningen zijn langer dan ooit. Tegelijkertijd zien experts in de bouwsector dat het nog niet zo makkelijk is om het tekort aan woningen op te lossen. De materiaalprijzen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. Bovendien kampt de bouw met grote personeelstekorten. Die twee ontwikkelingen staan de ambitieuze kabinetsplannen in de weg, concludeert het Centraal Planbureau.

Duurdere bouwmaterialen

Ook uit de BouwMonitor, een rapport van nieuwsplatform Cobouw en USP Marketing Consultancy, blijkt dat de levering van bouwmaterialen op dit moment een van de grootste problemen van de sector is. Vanwege de coronacrisis hebben fabrieken wereldwijd stilgelegen, maar veel bouwprojecten gingen ondertussen gewoon door. Daardoor is voor veel materialen een leveringsachterstand ontstaan. Hout, metaal, plastic, beton en cement zijn allemaal stukken duurder geworden. Sommige prijzen zijn in een jaar tijd zelfs meer dan verdubbeld.

Experts verwachten dat de prijzen voor veel materialen ook in 2022 hoog blijven. Economen van ING stellen dat de prijzen van hout en staal niet verder zullen stijgen, maar de prijzen van beton, cement en baksteen juist wel. Dat komt niet door de voortdurende pandemie, maar door de hogere energieprijzen. Om beton, cement en baksteen te produceren, is veel olie en gas nodig.

Meer diefstal op de bouwplaats

De woningnood en het tekort aan bouwmaterialen brengen voor aannemers een vervelend risico met zich mee: meer diefstal op de bouwplaats. Helaas worden de laatste jaren steeds vaker waardevolle spullen van bouwplaatsen geroofd. Je kunt je voorstellen dat het voor dieven steeds aantrekkelijker wordt om te stelen, als de vraag naar materialen zo groot is als nu. Op de zwarte markt leveren gestolen goederen veel geld op. Dat maakt het beveiligen van je bouwplaats een must.

Volgens nieuwsplatform Bouwwereld ontstaat op bouwplaatsen jaarlijks voor meer dan 100 miljoen euro aan schade door diefstal en vandalisme. Eigenlijk ligt dat bedrag zelfs nog hoger, want als er spullen worden gestolen of vernield, loopt de bouw vertraging op. En dan duurt het nóg langer voor die 100.000 woningen klaar zijn…

Dieven hebben het vooral gemunt op koper, rijplaten, diesel en waardevolle gereedschappen en apparatuur. Ook cv-ketels, sanitaire voorzieningen en bouwtekeningen zijn interessant voor inbrekers. Veel materialen liggen op de bouwplaats zó voor het grijpen. Dat maakt het extra belangrijk om je bouwplaats goed te beveiligen. Je wilt natuurlijk niet dat je kostbare materialen gestolen worden.

Goed beveiligd met SmartGuard van Alarmrent

In de beginfase van een project is de bouwplaats vaak nog een open veld. Met een cameramast kun je dan prima de hele omgeving in de gaten houden. Maar zodra de eerste muren staan, verliest zo’n camera het overzicht. Bovendien: hoe verder je bouwproject vordert, hoe meer waardevolle materialen, machines en dure elektronica er op de bouwplaats te vinden zijn.

Natuurlijk: je kunt ervoor kiezen om steeds méér cameramasten te plaatsen. Maar eerlijk is eerlijk, zo blijf je bezig. Bij Alarmrent hebben we een slimmere oplossing voor je. Wij werken met SmartGuard, een intelligent beveiligingssysteem met onopvallende, ingebouwde camera’s. SmartGuard is uitgerust met bewegingssensoren en een eigen stroomvoorziening. In dit korte filmpje zie je precies hoe het werkt.

Geen loos alarm

We noemen SmartGuard ‘slim’, omdat het systeem zo is gebouwd dat jij niet voor niets uit je bed wordt gebeld. Merken de bewegingssensoren op dat er iets gebeurt? Dan start de camera direct een opname. Die wordt een paar seconden later automatisch doorgestuurd naar de meldkamer. Ziet de meldkamer op het scherm geen inbreker, maar bijvoorbeeld een kat rondsluipen over de bouwplaats? Dan hoeft er niets te gebeuren. Zien we wél een verdachte situatie, dan is de politie razendsnel ter plaatse.

SmartGuard is maatwerk. Het cameradetectiesysteem is bijna onzichtbaar én heeft overzicht over het hele terrein. Je hebt niet langer dat ‘groene bouwlicht’ waardoor inbrekers precies weten wanneer ze in beeld zijn. Dat maakt de pakkans veel groter. Uit gegevens van de politie blijkt dat op bouwplaatsen met zo’n groen bouwlicht een stuk vaker wordt ingebroken, dan op terreinen met verdekt opgestelde cameradetectoren. En ook aannemers vertellen dat hun terrein veel minder ten prooi valt aan dieven, sinds ze beveiligd worden door Alarmrent.

Op dit moment worden ruim 250 Nederlandse bouwplaatsen goed beveiligd met SmartGuard van Alarmrent. Per week krijgen we gemiddeld vier keer melding van een inbraak. De politie is dan binnen twintig minuten ter plaatse. In ongeveer de helft van de gevallen worden inbrekers op heterdaad betrapt. Soms zijn de daders al vertrokken – maar ze hebben dan in die korte tijd weinig schade kunnen veroorzaken.

Ervaar het zelf!

Wil je zelf het gemak en de veiligheid van SmartGuard ervaren? Probeer SmartGuard van Alarmrent nu 30 dagen gratis! Vraag meteen een proefplaatsing aan.

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK INTERESSANT

Duurzame beveiliging: do’s en dont’s
Lees meer
Wat doet ú met een leegstaand pand?
Lees meer