Meer weten of direct een offerte aanvragen?

11 December 2020

Wat doet ú met een leegstaand pand?

“Werk zoveel mogelijk thuis.” Dit was opnieuw de dringende oproep van premier Rutte in zijn toespraak van maandagavond 14 december. Ook kondigde hij aan dat een groot deel van de winkels de deuren voor vijf weken moet sluiten. Kantoren zijn momenteel grotendeels leeg, bij winkels ligt langdurige leegstand op de loer. Niet ieder pand is beveiligd met een alarmsysteem. En bij beveiliging van leegstaande panden komt Alarmrent in beeld, expert in leegstandsbeheer.

In de eerste helft van 2020 waren de winkelstraten in Nederland uitgestorven. Kappers moesten de deuren sluiten, restaurants gingen dicht. Je mocht alleen voor het hoognodige de deur uit, gezellig shoppen was er niet bij. En waar voorheen mensen gehaast uit de trein of metro stapten om op tijd op kantoor te zijn en auto’s toeterend voor parkeergarages stonden, waren de straten en gebouwen praktisch leeg. Dit straatbeeld zal tot 20 januari 2021 veel gelijkenis vertonen met de beginperiode van deze coronacrisis. Wat betekent dit allemaal voor de leegstandscijfers in Nederland?

Vijfhonderd voetbalvelden

De vastgoedwereld is dit jaar flink opgeschud. In een artikel van Vastgoedmarkt van april dit jaar wordt de situatie van begin 2020 vergeleken met begin 2019: ‘Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019 werd er in het eerste kwartaal van 2020 21 procent minder kantoorruimte en 28 procent minder bedrijfsruimte in gebruik genomen.’ In een nieuwsbericht van RTL van 13 oktober wordt dit bevestigd. In de eerste twee kwartalen van 2020 werden makelaars minder vaak benaderd voor de huur van een winkel of een kantoorgebouw. Momenteel stijgt de vraag naar winkelpanden wel weer. Ook kleinere kantoorpanden zijn gewild. Juist naar grotere gebouwen is minder vraag. Het gaat dan om kantoren vanaf 5000 m². De cijfers uit het nieuwsbericht zijn gebaseerd op informatie van Funda in Business.

De leegstand van bedrijfspanden is al van alle jaren. Volgens het CBS werd in 2019 6 procent van het totale kantoorvloeroppervlakte in Nederland niet gebruikt. Dit is gelijk aan zo’n vijfhonderd voetbalvelden. De leegstandscijfers van winkelpanden was vorig jaar ook 6 procent, wat een verbetering is, want sinds 2015 is dit niet meer zo laag geweest. Van scholen, ziekenhuizen en ander maatschappelijk vastgoed stond 2 procent leeg.

Leegstandsbeheer beschermt uw leegstaand vastgoed

Leegstandbeheer is de oplossing voor de bescherming van leegstaand vastgoed tegen kraak, vandalisme en verpaupering. Maar buiten dat is het nog veel meer. Leegstandbeheer zorgt namelijk voor leefbaarheid in de wijk en voor een veiligere leefomgeving.

Hoe kunt u die leegstand tegengaan en verloedering van uw panden voorkomen? Voor leegstandsbeheer heeft u een viertal opties:

  1. Bruikleen van een pand;
  2. Tijdelijk verhuren van het pand;
  3. 24/7 fysieke aanwezigheid;
  4. 24/7 beveiligen met bewakingscamera’s.

 

Flexibiliteit via tijdelijke bewoning of bedrijvigheid

Komt uw pand tijdelijk leeg te staan? Dan kunt u ervoor kiezen het pand in bruikleen te doen. Dit betekent dat er in deze periode een andere bestemming aan het pand gegeven wordt. Denk bijvoorbeeld aan tijdelijke bewoning of door het pand een commerciële of maatschappelijke functie te geven. Zo kan er een atelier, werkplaats, opslag, kantoor of winkel van gemaakt worden. Een goede oplossing voor antikraak.

De leegstandsbeheerder sluit een bruikleenovereenkomst af met de ‘oppasser’ – oftewel de tijdelijke gebruiker – van het pand. Huurrecht is bij deze vorm van antikraak niet van toepassing. De oppassers zijn flexibel, omdat ze vooraf weten dat de duur van de overeenkomst niet vast staat en daarmee de verblijfsduur onzeker. Daar staat tegenover dat het voor hen een leuke kans is om voor weinig geld op een prima plek te wonen of te werken.

De wederzijdse opzegtermijn van de bruikleenovereenkomst is dertig dagen. Daardoor blijft u flexibel en kunt u uw pand snel weer terug in beheer nemen en gebruiken voor de uiteindelijke bestemming, zoals verkoop, verhuur, transformatie, renovatie of sloop.

Zekerheid en rendement voor een langere periode

Heeft u een pand dat naar verwachting langer dan zes maanden leeg staat, dan kunt u kiezen voor leegstandbeheer in de vorm van tijdelijke verhuur. Dit kan door tijdelijke bewoning, bedrijvigheid of opslag op basis van de Leegstandwet of de Wet Doorstroming Huurmarkt. Hierbij gelden voor elke situatie en ieder type vastgoed weer andere wettelijke mogelijkheden.

Zeer interessant is natuurlijk dat u bij tijdelijke verhuur ook inkomsten uit uw leegstaand vastgoed haalt. U draagt een fee af aan de leegstandsbeheerder, die het pand namens u verhuurt en verzorgt voor u de administratieve, operationele en financiële afhandeling.

Is uw leegstaand vastgoed niet geschikt voor bewoning of een werkplek, dan kan deze wellicht worden ingezet als tijdelijke opslag. Hier is momenteel veel vraag naar.

Continue aanwezigheid voor bescherming van uw pand

Bruikleen of tijdelijke verhuur is niet altijd de oplossing om leegstaand vastgoed te beschermen. Soms is het – om vandalisme, inbraak en misbruik te voorkomen – namelijk noodzakelijk dat er continu iemand aanwezig is: 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Alarmrent werkt al jaren samen met HOD Nederland. Zij kunnen de bovenstaande drie opties snel voor u regelen. Wilt u weten wat voor uw leegstaande pand de beste oplossing is? Neem dan contact op met HOD Nederland. Voor de beveiliging van leegstaand vastgoed, de vierde optie, zet HOD Alarmrent in.

Alarmrent beveiligt uw leegstaande pand

Zijn de eerste drie opties niet mogelijk, dan is beveiliging en bewaking van leegstaande panden de beste oplossing. Zo blijft het pand representatief en waardevast in de tijd dat het leegstaat. Ook voorkomt u schade. Alarmrent heeft hiervoor het speciale beveiligingssysteem SmartGuard. Dit werkt met onopvallende, ingebouwde bewakingscamera’s en is uitgerust met bewegingssensoren en een eigen stroomvoorziening. Met SmartGuard hebben we al vele tientallen leegstaande panden beveiligd. Vanaf 75 euro per week huurt u een compleet alarmsysteem met camera’s en meldkameraansluiting. Wanneer de meldkamer inbrekers of krakers ziet, waarschuwt de centralist de politie. En zo lang u niets hoort, is er niets aan de hand. Alarmrent past SmartGuard toe bij veel bouwprojecten en het is ook zeer effectief bij de beveiliging van leegstaande panden en bij leegstandsbeheer. Kijk hier de korte animatiefilm over dit speciale beveiligingssysteem van Alarmrent.

Beveiliging via SmartGuard: 30 dagen gratis op proef

Wilt u uw leegstaande panden ook via Alarmrent laten beveiligen? Neem dan contact met ons op of vul het offerteformulier in voor een gratis proefplaatsing van 30 dagen. De ervaring leert dat u na deze proefperiode niet meer zonder wilt.

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK INTERESSANT

Duurzame beveiliging: do’s en dont’s
Lees meer
Dit betekenen woningnood en materiaalschaarste voor de beveiliging van je bouwplaats
Lees meer