Meer weten of direct een offerte aanvragen?

16 January 2024

Alles wat je moet weten over bouwplaatskosten (mét bespaartips)

Of je nu een woonwijk, appartementencomplex of kantoorpand bouwt: bij het realiseren van een bouwproject komen veel kosten kijken. Grond, bouwmaterialen en personeel zijn voor de hand liggende uitgaven, maar met welke indirecte kosten krijg je te maken? Zo moet je de bouwplaats goed beveiligen om extra kosten door diefstal of vandalisme te voorkomen. In dit artikel zetten we alle bouwplaatskosten voor je op een rijtje en leggen we uit hoe je extra kosten kunt voorkomen.

De kosten voor de inrichting van een bouwplaats

Als je een bouwproject uitvoert, heb je te maken met diverse kostenposten. In 2023 hebben De Nederlandse Vereniging van Bouwkostendeskundigen (NVBK) en Bouwend Nederland in een vernieuwde versie de algemene bouwplaatskosten samengevat in een model. Daarin zijn de bouwkosten in drie hoofdcategorieën onderverdeeld:

 • Exploitatiekosten: alle (dagelijkse) kosten om je onderneming te runnen;
 • Investeringskosten, bijvoorbeeld voor grond, belastingen en financiering;
 • Bouwkosten.

 

Die bouwkosten kun je weer onderverdelen in:

 • Directe bouwkosten: dit zijn de kosten voor bouwkundige werken, installaties, vaste inrichting en terrein.
 • Indirecte bouwkosten: dit zijn de Algemene Bouwplaatskosten (ABK), coördinatiekosten, algemene bedrijfskosten en winst en risico.

 

In dit blog zoomen we verder in op de ABK, zodat je precies weet waar je op moet letten én hoe je deze kosten zo laag mogelijk houdt.

Algemene Bouwplaatskosten

De indirecte kosten voor je bouwproject die projectgebonden vallen onder de verzamelnaam ABK. Het gaat hierbij niet om de kosten voor de bouwmaterialen zelf, maar om voorzieningen, productiemiddelen en de daaraan verbonden arbeid.

Concreet valt onder de ABK dit:

 • Leidinggevend en ondersteunend personeel;
 • Voorzieningen personeel op de bouwplaats;
 • Inrichting en beheer van het bouwterrein;
 • Transport en logistiek;
 • Tijdelijke aansluitingen;
 • Inzet klein materieel;
 • Bijzondere ABK (specials).

 

Bouwplaatsbeveiliging

Je ziet het: bij het inrichten van je bouwplaats moet je rekening houden met allerlei indirecte kostenposten. Een cruciaal onderdeel hiervan gaat over het bewaken van de bouwplaats, of zoals het in het model wordt genoemd: beveiliging keten en bouwterrein inclusief alarmopvolging. Dit valt onder rubriek 3: inrichting en beheer van het bouwterrein.

Waarom is goede bouwplaatsbeveiliging essentieel voor een geslaagd bouwproject? Met de investering in uitstekende bewaking voorkóm je extra kosten. Als je je bouwplaats niet of slecht beveiligt, dan kun je zomaar te maken krijgen met diefstal of vandalisme. Wij weten uit ons werk: de schade op een gemiddelde bouwplaats ligt rond de € 4.000 per inbraak. Na installatie van een alarmsysteem wordt er nauwelijks meer ingebroken. En áls er al ingebroken wordt, zijn de inbrekers binnen 15 minuten (gemiddelde aanrijtijd surveillancedienst) weg. De eventuele schade blijft dan beperkt.

Echter, bij inbraak heb je hebt niet alleen met het vergoeden van materiële schade te maken, maar ook met alle kosten die daarmee samenhangen. Je hebt bijvoorbeeld hogere algemene kosten doordat je project vertraging oploopt. Op dit soort onnodige en onvoorziene uitgaven zit je natuurlijk niet te wachten. Kortom, investeren in goede bouwplaatsbeveiliging is belangrijk om jouw algemene bouwplaatskosten zo laag mogelijk te houden.

“Interessant feitje: dieven komen vaak binnen drie dagen na de inbraak weer terug, met name wanneer er nog steeds geen alarmsysteem geplaatst is. Ze weten bijvoorbeeld dat er nieuw gereedschap is aangeschaft en dus is de buit nog meer waard. Goed om te weten: Alarmrent installeert binnen één werkdag na aanvraag!”

Govert Steyn, directeur Alarmrent

Bouwplaatsbeveiliging voor een eerlijke prijs

Je wilt dus de beste beveiliging voor jouw bouwterrein – maar wél tegen een eerlijke en prettige prijs. Dat snappen wij. Alarmrent is namelijk al jarenlang dé expert op het gebied van bouwplaatsbeveiliging. Door onze efficiënte werkwijze en slimme oplossingen ben je bij ons verzekerd van de meest voordelige bouwplaatsbeveiliging. Zo houd je de bouwplaatskosten zo laag mogelijk, zonder in te boeten op kwaliteit en veiligheid.

Wat maakt bouwplaatsbeveiliging van Alarmrent zo voordelig? Dat is te danken aan ons beveiligingssysteem SmartGuard. Dit is slimme, onzichtbare camerabewaking met aansluiting op de meldkamer. Dit is niet alleen een heel effectieve, maar ook een voordelige optie om jouw bouwplaats te beveiligen. Bekijk het animatiefilmpje over SmartGuard.

SmartGuard: de beste én voordeligste bouwplaatsbeveiliging

Met SmartGuard kies je niet alleen voor kwaliteit, maar ook voor lagere bouwplaatskosten.

 • Fysieke beveiliging of beveiliging met cameramasten is (veel) duurder dan SmartGuard. Voor de gemiddelde prijs van één cameramast krijg je met SmartGuard zo’n 8 camera’s op je bouwplaats. Dat scheelt een hoop, zeker als je bouwproject over een langere periode loopt! SmartGuard kun je al vanaf € 115 per week op jouw bouwterrein inzetten.
 • SmartGuard is de voordeligste slimme camerabeveiliging in de markt. Dit komt doordat wij niet inzetten op hoge marges, maar op grote afname.
 • SmartGuard werkt met de technologie SmartEyes. Deze detectie is slimmer dan de reguliere cameramast. Hierdoor heb je minder kans dat er toch ongewenste bezoekers op je bouwplaats rondsluipen die jou op kosten jagen. Ook voorkom je onnodige kosten door foutmeldingen.
 • Doordat SmartGuard een gemakkelijk verplaatsbaar systeem is, kun je de cameradetectoren, als dat nodig is, zelf verplaatsen met de kleefmagneet of eenvoudig te verplaatsen camerapaal. Dit scheelt je installatiekosten.
 • Met SmartGuard kies je in iedere fase van jouw bouwproject voor de juiste hoeveelheid beveiliging, waardoor je nooit te veel betaalt. SmartGuard is namelijk een flexibel beveiligingssysteem dat met je meegroeit. Zo kun je eerst het ketenpark beveiligen, dan het hele terrein, daarna ‘naar binnen’ om vervolgens verder te krimpen bij opleveringen. Hierdoor bespaar je veel onnodige kosten.
 • Wij werken op basis van No-Cure-We-Pay: wanneer de meldkamer onterecht een mobiele surveillant naar de bouwplaats stuurt (lees: wanneer de centralist een foutje maakt), vergoedt Alarmrent die kosten. Ook vergoedt Alarmrent in zo’n geval de schade van de diefstal. Hoewel dit zelden voorkomt, is het voor ons belangrijk dat onze klanten hierin 100% garantie krijgen voor een veilig gevoel.
 • Alarmrent staat voor een nuchtere en transparante manier van werken. Dat betekent dat je bij ons niet bang hoeft te zijn voor onverwachte of verborgen kosten. What you see is what you get.

 

Meer weten? Neem contact met ons op

Kortom, bij een bouwproject komen veel soorten kosten kijken. Om extra kosten door diefstal of vandalisme te voorkomen, is het belangrijk dat je jouw bouwplaats goed beveiligt. Met ons systeem SmartGuard kies je voor de beste kwaliteit beveiliging tegen een eerlijke prijs. Zo bespaar je op de bouwplaatskosten én voorkom je extra kosten.

Wil je SmartGuard vrijblijvend uitproberen? Probeer het 30 dagen geheel gratis! Vraag hier de gratis proefplaatsing aan. Heb je een vraag of wil je meer weten? Neem contact met ons op. Wij denken graag met je mee!

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK INTERESSANT

Magazijnbeveiliging: zo verklein je de risico’s
Lees meer
Duurzame beveiliging: do’s en dont’s
Lees meer
Een bouwplaats inrichten: 7 tips voor een veilig bouwterrein
Lees meer