Meer weten of direct een offerte aanvragen?

7 February 2024

Een bouwplaats inrichten: 7 tips voor een veilig bouwterrein

Je hoort weleens: een goede voorbereiding is het halve werk. Dat klopt als een bus – en zéker voor bouwprojecten. Het slim inrichten van je bouwplaats voorkomt namelijk een boel problemen tijdens de bouw, zoals onveilige situaties met alle nare (en dure) gevolgen van dien. Hieronder delen we daarom zeven tips voor een veilige bouwplaatsinrichting. Want een veilig terrein is wel zo fijn!

Een bouwplaats goed inrichten: dat is best een klus. Je moet met veel dingen rekening houden. Zo wil je de ruimte op het terrein zo efficiënt mogelijk inzetten voordat de bouw van start gaat. Bovendien moet je een plan maken voor zaken als (nuts)voorzieningen, de toegankelijkheid van het bouwterrein en materiaalopslag. Je wilt bijvoorbeeld géén vertraging doordat het bouwterrein niet goed bereikbaar blijkt.

En dan is er nog een ander essentieel thema: veiligheid. Want denk je bij het inrichten van je bouwplaats (BPI) niet goed na over de beveiliging? Dan kun je te maken krijgen met vervelende situaties zoals diefstal of vandalisme, inclusief alle kosten die daarbij komen kijken.

Alarmrent is al jaren dé expert op het gebied van bouwplaatsbeveiliging. Daarom weten we precies waar je op moet letten bij de inrichting van een bouwplaats. Hieronder delen we zeven tips waarmee jij jouw bouwterrein al vanaf de allereerste fase veilig houdt.

Een bouwplaats inrichten: 7 tips

1. Berg spullen goed op.

Ja, we weten het, dit klinkt als een open deur. Maar geloof ons: die deur staat vaker open dan je denkt. Inbrekers zijn (helaas) creatief en gebruiken graag rondslingerende spullen voor hun snode plannen. Denk aan een ladder waarmee ze zo ergens opklimmen. Of wat dacht je van een verdwaalde hamer om een ruitje mee in te tikken? Kortom, zorg ervoor dat iedereen op de bouwplaats spullen goed opbergt zodat je dit soort ‘creatief materiaalgebruik’ voorkomt.

2. Veranker waardevolle spullen.

Eigenlijk komt alle bouwplaatsbeveiliging hierop neer: je wilt het dieven zo lastig mogelijk maken om hun slag te slaan. Zorg dus ook dat materiaal van waarde niet zomaar mee te nemen is. Dat geldt voor bouwmateriaal en voertuigen, maar evengoed voor kleiner materieel als laptops en portofoons. Veranker bijvoorbeeld je laptop in de keet met een hangslot. Zo vertraag je een inbreker waardoor de pakkans toeneemt.

(Lees ook alles over bouwplaatskosten, mét bespaartips.)

3. Houd bij jouw bouwplaats inrichten vooraf rekening met diefstalgevoeligheid.

Denk hierbij logisch na: waarvan krijgt een dief op zoek naar buit buikpijn? Toekijkers bijvoorbeeld. Zet daarom materiaalcontainers bewust neer op een zijde van het bouwterrein waar veel sociale controle is. Denk aan verkeer, omwonenden die een oogje in het zeil houden of mensen die hun hond ‘s avonds uitlaten.

4. Zorg voor voldoende verlichting op het bouwterrein.

Je slaat hiermee twee vliegen in één klap. Dankzij de verlichting kan het bouwpersoneel vroeg beginnen én je voorkomt dat onbevoegden ‘s nachts onzichtbaar het bouwterrein betreden. Wist je trouwens dat de SmartGuard-camera’s van Alarmrent regelmatig ongewenste bezoekers spotten op bouwterreinen? Je ziet er hier een paar op beeld!

5. Werk met toegangscontrole.

Sommige dieven opereren overdag op een bouwterrein. Ze kunnen met een auto of lopend het terrein op gaan. Verkleed als bouwpersoneel vallen ze niet op in de bonte mix van werknemers. Plaats daarom een slagboom of werk met een andere vorm van toegangscontrole, zodat je diefstal overdag voorkomt.

6. Zorg voor goede bouwplaatsbeveiliging.

Vanuit Alarmrent hebben we speciaal hiervoor SmartGuard ontwikkeld. Dit is slimme, onzichtbare camerabewaking met automatische aansluiting op de meldkamer. Dit is niet alleen een heel effectieve, maar ook een voordelige optie om jouw bouwplaats te beveiligen. Zo houd je de bouwplaatskosten laag zónder in te boeten op kwaliteit en veiligheid. Bekijk het animatiefilmpje over SmartGuard.

Weten waarom SmartGuard een slimmere oplossing is voor jouw bouwterrein dan vaste cameramasten? Lees ons blog over de soorten camerabewaking voor buiten.

7. Werk samen met een betrouwbare partij voor je beveiliging.

Alarmrent staat bekend om haar efficiënte en transparante werkwijze. We schakelen snel en denken altijd mee over de voordeligste optie. Daardoor ben jij verzekerd van goede bouwplaatsbeveiliging tegen een eerlijke prijs. Wel zo prettig.

Meer weten? Neem contact met ons op

Kortom, bij een bouwplaats inrichten komt veel kijken. Het is daarbij belangrijk om goed na te denken over de beveiliging van het terrein en de nodige maatregelen te treffen. Zo voorkom je een hoop ellende, zoals vertraging van je bouwproject en schade door diefstal.

Wil je met een slimme en voordelige oplossing jouw terrein beveiligen? Met ons systeem SmartGuard weet je zeker dat je goed zit. Wil je ervaren hoe SmartGuard voor jouw terrein werkt? Probeer het 30 dagen geheel gratis en vrijblijvend! Vraag hier de gratis proefplaatsing aan. Heb je een vraag of wil je meer weten? Neem contact met ons op. Wij denken graag met je mee!

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK INTERESSANT

Magazijnbeveiliging: zo verklein je de risico’s
Lees meer
Duurzame beveiliging: do’s en dont’s
Lees meer
Alles wat je moet weten over bouwplaatskosten (mét bespaartips)
Lees meer