Meer weten of direct een offerte aanvragen?

11 July 2023

Een cameramast op je bouwplaats: goed idee, of toch niet?

Ben je op zoek naar goede manieren om je bouwplaats te beveiligen, dan denk je misschien al snel aan een cameramast. Logisch: zulke masten zijn populair en worden volop verhuurd en verkocht. Toch is het de vraag of een cameramast écht de beste oplossing is voor jouw bouwterrein. We vertellen je graag meer over de voor- en nadelen van dit beveiligingssysteem.

Eerst maar even de basis: hoe werkt een cameramast? Het principe is simpel: een cameramast is een lange paal – van meestal zo’n 4 tot 6 meter hoog – waarop één of meerdere beveiligingscamera’s gemonteerd zijn. Als iemand het bewaakte terrein betreedt, worden beelden daarvan doorgestuurd naar de meldkamer. De centralist beoordeelt die beelden en bij een inbraak wordt het afgesproken actieprotocol opgestart.

Voordelen van een cameramast

Cameramasten zijn een vorm van tijdelijke, zichtbare bouwplaatsbeveiliging. Dat wil zeggen dat de mast duidelijk te zien is. De meeste cameramasten zijn voorzien van groene ledverlichting, zodat je ook in het donker nog redelijk goed kunt zien wat er op het bouwterrein gebeurt.

Die verlichting draagt natuurlijk bij aan goede beveiliging. Ook voor het beveiligen van kleine, overzichtelijke objecten die zelfstandig in het veld staan – zoals pompinstallaties, kabelhaspels of bouwmachines – is een op zichzelf staande cameramast geschikt.

Verouderde technologie

Klinkt als een goede zaak, zou je zeggen. Maar waarom is een cameramast dan toch niet altijd de ideale oplossing om je terrein te beveiligen? We kunnen er kort over zijn: hoewel cameramasten altijd nog beter zijn dan géén beveiliging, zijn ze in feite een vorm van verouderde technologie.

1. Een cameramast is statisch

Ja, de mast staat als een huis. Maar dat betekent ook dat-ie moeilijk te verplaatsen is, terwijl de omstandigheden op een bouwplaats continu veranderen. En zo kan het gebeuren dat de cameramast op een positie staat die in de beginfase weliswaar handig is, maar waar op een later moment juist bouwmaterialen, nieuwe muren of andere ‘obstakels’ in de weg staan. De beelden geven dan geen goed overzicht meer over de bouwplaats.

2. Een cameramast kost meer geld

Ga maar na: voordat die metershoge mast je bouwterrein bereikt, heeft de cameramast een hele weg afgelegd. Het vervoer en de opslag van cameramasten is een stuk uitdagender dan die van andere systemen. Dat betekent dat je er meer geld voor betaalt – terwijl er betere én goedkopere alternatieven zijn.

3. Een cameramast heeft blinde vlekken

Hoe strategisch je de mast ook plaatst, de cameramast ziet meestal niet alle hoeken van het bouwterrein. Sterker nog: naarmate het terrein voller raakt en gebouwen de hoogte in gaan, kun je de bouwplaats met een cameramast steeds minder goed overzien. Onthoud: ziet een indringer de cameramast niet, dan detecteren de camera’s diegene óók niet. In het donker is het nog makkelijker voor inbrekers: zolang je in het groene licht loopt, word je gezien. Maar blijf je daarbuiten, dan ben je onzichtbaar.

4. Je hebt stroomvoorziening nodig

Om te functioneren, hebben cameramasten voeding nodig. Is er nog geen elektriciteit aanwezig op je bouwterrein, dan ben je genoodzaakt om te kiezen voor een oplossing met biobrandstof of zonnecellen. Dat brengt weer extra kosten met zich mee. Modernere beveiligingssystemen – zoals SmartGuard van Alarmrent – hebben een eigen, ingebouwde stroomvoorziening met kleine lithium accu’s die 3 jaar meegaan.

Wat kies je dan wél?

Bij Alarmrent adviseren we onze klanten om hun bouwplaats te beveiligen met SmartGuard. Dat is een intelligent en flexibel systeem, dat je wél makkelijk kunt aanpassen als de omstandigheden op je terrein veranderen. In dit filmpje leggen we uit hoe dat in z’n werk gaat.

SmartGuard werkt met onopvallende, ingebouwde camera’s die zijn uitgerust met bewegingssensoren en onzichtbare infraroodverlichting. Dieven en vandalen zien de camera’s dus niet, maar het systeem ziet hen wel!

Bovendien is SmartGuard een stuk flexibeler dan een cameramast: jij en je medewerkers kunnen de camera’s makkelijk zelf verplaatsen, bijplaatsen of weghalen wanneer dat nodig is. Dat scheelt ook nog eens in de kosten. En het is net zo veilig – want op afstand kijken meldkamercentralisten en de experts van Alarmrent altijd met je mee. Heb je toch liever dat wij het voor je oppakken? Dat kan natuurlijk ook.

Cameramast van Alarmrent?

Wil je juist wél een opvallende beveiligingscamera? We verhuren bij Alarmrent ook cameramasten. In sommige gevallen is zo’n mast namelijk wel degelijk een passende oplossing. Voor de beveiliging van terreinen die niet steeds veranderen, bijvoorbeeld. Of wanneer een school verbouwd wordt. De mast heeft dan een andere functie: kinderen die op het schoolplein spelen afschrikken, zodat ze niet op het bouwterrein komen. Ook voor kleinere, op zichzelf staande objecten in het buitengebied is een cameramast een goede optie. Denk aan een weiland met drainagepompen.

We combineren onze cameramasten met de voordelen van SmartEyes. In de grote, opvallende camerapalen plaatsen we draadloze SmartEyes-camera’s met onzichtbare infraroodverlichting. De camera’s hebben geen stroomvoorziening nodig en zijn op afstand bedienbaar. In een adviesgesprek bekijken we samen welk systeem – SmartGuard of een cameramast – het beste bij jouw situatie past.

Probeer nu gratis!

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van SmartGuard? Vraag dan een gratis proefplaatsing aan, en wij zorgen voor de rest. Liever een cameramast? Lees meer over de mogelijkheden daarvan of vraag meteen een offerte aan.

 

 

 

 

 

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK INTERESSANT

Magazijnbeveiliging: zo verklein je de risico’s
Lees meer
Duurzame beveiliging: do’s en dont’s
Lees meer
Een bouwplaats inrichten: 7 tips voor een veilig bouwterrein
Lees meer