Meer weten of direct een offerte aanvragen?

12 February 2021

Camera’s Alarmrent waken over nieuw natuurgebied

Vlakbij Breda wordt een nieuw stuk natuur ontwikkeld, beveiligd met SmartGuard van Alarmrent. Het is een groot, robuust moeras- en waterplassengebied. De otter en bijzondere vogels, zoals de roerdomp, voelen zich hier straks thuis. “Om dit te realiseren, graven we de komende jaren 450.000 kuub veen af”, zo vertelt Julian Jansen van JdB Groep. Dit bedrijf is specialist in grond-, weg en waterbouw en voor Staatsbosbeheer een logische partner om samen dit natuurgebied te creëren.

“We wilden het terrein beveiligen, omdat het een poldergebied is, waar haast niemand komt. Iedereen kan daar ongestoord zijn gang gaan. Samen met Staatsbosbeheer hebben we bekeken hoe we de beveiliging konden regelen. Alarmrent zorgt voor die complete beveiliging. Zo kunnen wij goed in de gaten houden wat er gebeurt.” SmartGuard, het slimme bewakingssysteem van Alarmrent is speciaal ontworpen voor bouwplaatsbeveiliging. Het is ook zeer geschikt voor zo’n uitgestrekt werkgebied. Govert Steyn, directeur van Alarmrent, licht toe: “We hebben hier drie masten geplaatst. Zichtbare bewaking werkt preventief. Daarnaast bieden we met SmartGuard onzichtbare beveiliging. Dat heeft een repressieve werking met een hoge pakkans.”

Weimeren: van weiland naar waterland

Jansen werkt sinds een jaar voor JdB als werkvoorbereider. Bij dit project is hij ook verantwoordelijk voor de uitvoering. “Sinds oktober bereiden we het werk voor. Weimeren is een gebied dat naast de rivier de Mark ligt en vooral uit weilanden bestaat. Het terrein is nu goed toegankelijk, doordat we de weggetjes beter begaanbaar hebben gemaakt. Ook hebben we een nieuwe transportroute geasfalteerd. Het moet goed berijdbaar zijn, anders rijd je alles kapot met al die volgeladen vrachtwagens.” Het is de investering waard. De planning is dat het project zeven jaar duurt.

Om het natuurgebied te realiseren, wordt eerst de grond aan de oppervlakte afgegraven. Dat wordt gebruikt om de naastgelegen waterkering te versterken. Door vervolgens het dieperliggende veen af te graven, ontstaat een grote waterpartij. Het afgegraven veen wordt hergebruikt voor de teelt van champignons. Hiermee blijven de maatschappelijke kosten laag en is er geld voor het ontwikkelen van het nieuwe natuurgebied.

Natte Natuurparel

Weimeren is onderdeel van het natuurproject Noordrand Midden en draagt de naam ‘Natte Natuurparel’. Het netwerk bestaat uit bestaande en nieuwe natuurgebieden die met elkaar verbonden worden. Zo ontstaat een groter leefgebied voor dieren én het bevordert de variatie van de planten- en diersoorten.

“Dit is totaal weer wat anders. Elk project heeft zo z’n eigen werkwijze”, vertelt Jansen, “Persoonlijk vind ik dit hartstikke leuk! In the middle of nowhere maak je wat moois. Bijzonder om daaraan mee te werken.”

Probeer SmartGuard 30 dagen gratis

Benieuwd hoe SmartGuard werkt en hoe het úw project kan beveiligen? Bekijk dit filmpje en neem contact op. We plaatsen SmartGuard 30 dagen gratis, geheel vrijblijvend. De keus is aan u.

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK INTERESSANT

“Bij tijdelijke beveiliging bel ik altijd met Alarmrent”
Lees meer
Dronevlucht over bewaakt bouwterrein
Lees meer
Leegstandbeheer: Alarmrent ontdekt wietplantage
Lees meer